We creëren een nieuw wereldbeeld vanuit chaos

02nov

We creëren een nieuw wereldbeeld vanuit chaos...

Al sinds mijn kindertijd vraag ik mezelf af hoe het zou zijn als 'iedereen op de juiste plek op aarde zou zijn'.
Nu kan ik voelen dat ik me deze vraag nog altijd stel, al verschilt de bewoording, de invulling en is er wat variatie in de vraagstelling gekomen.

 

  • 'Als iedere persoon het werk zou doen waar hij of zij van droomt, hoe zou de wereld er dan uitzien?'
  • 'Als iedere persoon zou uitspreken wat haar of zijn waarheid is, hoe zou de wereld er dan uitzien?'
  • 'Als iedere persoon zou mogen rusten in wat hij of zij als voldoende ervaart en niet onbewust in de ratrace van consumptie, mode, make-up, wat hip is en wat niet, wat hoort en wat niet,... meeloopt, hoe zou de wereld er dan uitzien?'
  • 'Als iedere persoon in de kleinste handelingen zou doen wat haar of zijn hart blij maakt -dat ene telefoontje dat ik al lang uitstel, aan die ene persoon vertellen hoe belangrijk die is voor mij, een complimentje geven aan iemand onbekend, op een date gaan, hulp vragen aan iemand, iemand uitnodigen op de thee, ergens alleen naartoe gaan, speels en zot zijn, ...- hoe zou de wereld er dan uitzien?
 

Ik weet ook dat ik als kind dacht dat dat onmogelijk was omdat de wereld dan één grote chaotische plek zou zijn, een soort ongecoördineerde volksverhuizing die niet te controleren, noch te overzien viel.
Het was een dubbel aanvoelen: enerzijds was er een diep verlangen voor de wereld dat dat zou gebeuren. Anderzijds kon mijn eigen nood aan veiligheid op dat moment dit soort scenario niet bevatten. Heet leek me toen té onveilig en té chaotisch.
Over de jaren ontwikkelde ik een opener gevoel bij chaos en gebrek aan controle.
 

En ... deze beweging is gestart. Ik zie wat vrouwen doen. Ik lees over hoe de wereld klaar is voor meer vrouwelijkheid. Ik zie filmpjes over hoe het aan ons vrouwen is om de wereld mee te veranderen. Ik lees over de verwachte omwentelingen en vrouwelijke revoluties. Ik lees hoe alles in onze maatschappij er anders uit zal zien als mannelijkheid en vrouwelijkheid in balans komen. Ik heb het allemaal in me opgenomen, ik geloof het ook, ik voel dat ook van binnenuit en ik heb er ook al over geschreven.
En ...hoe vaker ik van buitenuit in me opneem dat we als vrouwen voor een grote omwenteling staan, hoe onwenniger ik word. Hoe groter hier ook de druk op onze schouders kan komen te liggen van alle veranderingen waar we voor staan.
 

Ik geloof NIET dat dit soort druk ons vooruit kan brengen. Ik geloof NIET dat we het heil moeten zoeken in een nieuw wereldbeeld dat buiten onszelf ligt en waar we ons aan spiegelen om tot de harmonie te komen waarvan sprake.
Ik weet nu WEL dat de juiste plek voor vrouwen binnenin ons ligt.
Ik geloof WEL dat het een totaal andere wereld zal zijn maar niet dat we ons moeten spiegelen aan iets buiten onszelf. Ik besef en voel ook dat we deze transformatie als vrouwen en als maatschappij in het geheel doormaken op een chaotische manier omdat we geen echte rolmodellen meer hebben en omdat er geen veelbelovend model ons de weg toont.
Ik geloof ECHT dat het net de bedoeling is dat we transformeren naar meer evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke energie zonder rolmodel, in een zekere chaos. Dat 'het model' erin bestaat dat eenieder elke dag opnieuw van binnenuit weer moedig kleine authentieke stapjes in haar kleine of grote wereld en alle unieke stukjes puzzel zo een nieuw geheel vormen.
Ik geloof HELEMAAL dat alles wat we nodig hebben al in onszelf aanwezig is.
Dat het pad van vrouwen naar meer kracht, waarheid en aanwezigheid in de wereld niets te maken heeft met streven, niets te maken heeft met almaar beter worden in de hoop dat we ooit van het slechte af zullen zijn.
Ik WEET wel dat het naar binnen gaan naar onze warmte, onze pracht, onze helderheid, onze schaduw en onze waarheid soms MOED zal vragen.
Ik VOEL en WEET ook dat we mekaar als vrouwen nodig hebben om, naast onze contacten met mannen, elke dag weer kleine moedige stappen te zetten naar wat we (on)bewust weten wat in ons zit; naar de plek in ons die alles wat in ons leeft voluit omarmt.