Big Mamma Creativity Lab 2

27jan
::: Ietsiepietsie :::

Ik ben gestopt met het aanvaarden van extra's, goodie bags, ...
Elke keer vermeld ik vriendelijk waarom ik er bewust voor kies niet nog meer spullen te hebben.

::: Klein en Fijn :::
 
Hal 5. Een project in Leuven . Een verloederde, dode plek achter het station van Leuven die door burgers nieuw leven is ingeblazen. Burgers met een verlangen, een droom. Enkele mensen zetten er hun schouders onder. Zij deden een 'poll' bij de buurtbewoners over welk soort park zij zouden willen op het braakliggend terrein.
En ze spraken de stad aan om samen tot iets te komen in de leegstaande historische spoorweghallen.
Buurtbewoners brachten hun droom tot leven en vonden in het stadsbestuur een partner. 
Ondertussen zit in de hal een pizzabakker, een circusschool, een sociale kruidenier, een volkskeuken, een koffiebranderij, een ruimte voor stadslandbouw, een biobakker, antennes voor maatschappelijke dienstverlening, ... Misschien tijdelijk, misschien de aanzet tot verdere groei.
Klik hier om de website van Hal 5 te bekijken.

::: Groots :::

Vorige jaar besliste de Zweedse Greta Thunberg om op sommige dagen te spijbelen en voor het Zweedse Parlement daadkrachtige beslissingen te eisen met betrekking tot het klimaat. Vorige maand hield ze een toespraak op de VN klimaattop in het Poolse Katowice. Sindsdien zijn ook Vlaamse, Canadese, Zwitserse, Amerikaanse, Australische, Japanse, Britse scholieren op straat gekomen voor het klimaat. Tegenstanders noemen hen 'klimaatspijbelaars'. 
Maar wie zijn de echte klimaatspijbelaars als al tientallen jaren aan de alarmbel wordt getrokken wat het klimaat betreft en er politiek weinig tot niets beweegt? Voor mij is hier nog zo véél ruimte voor creativiteit.

Ik ben vooral heel blij met de discussie: schooldirecties die moeten nadenken over hoe en wat, ouders die het gesprek aangaan met hun pubers, opvoeders in de brede zin van het woord die discipline en regels moeten afwegen aan iets groters... 
Allemaal mensen die zoeken omdat we voelen dat hier iets veel groter speelt dan onze individuele levens.Creativiteit is zoveel meer dan tekenen, schilderen, schrijven, beeldhouwen, ...
Het is het inzetten van onze levensenergie voor iets nieuws.

:::

We leven in turbulente tijden: hele wouden branden af. Aardbevingen, stormen en overstromingen teisteren plekken over de hele wereld. Miljoenen mensen zijn op de vlucht in erbarmelijke omstandigheden. Mensen verwoesten de aarde en zichzelf.
 
:::

We hebben nood aan ieders talent en gave om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen.
We moeten het verdriet durven voelen rond wat ons omringt.
Om daaruit creatief onze gaven te putten voor een betere wereld. 

:::

We hebben nood aan elke vorm van activisme.
Alles wat ons helpt om meer verbinding te creëren.
We hebben mensen nodig die op de barricades willen gaan staan. Mensen die poëzie schrijven. Boeren. Moeders. Vrouwen zonder kinderen. 

:::

Het ietsiepietsie, het kleine, het grootse.