De wolvin in elk van ons

13nov

De wolvin in mijn leven + Inspiratie van Clarissa Pinkola Estes...

Onbewust zijn wolven en wolvinnen de laatste tijd in mijn aandacht en mijn werk geslopen. Eerst was er een training in Engeland waar de wolvin centraal stond om de kracht van onze schaduw opnieuw voor onszelf te winnen. Dan was er het filmpje dat ik doorstuurde (oorspronkelijk een reclamefilmpje) in het eerste blogartikel "Enkele betekenissen van vrouw-zijn" dat voor mij het mooist de instinctieve kracht die vrouwen in zich hebben in beeld brengt. Kracht die vrouwen en de wereld transformeert.
In mijn zoektocht naar mooie beelden die voor mij spreken voor deze website was het ook die ene illustratie van de vrouw met de maan en de wolf dus die mijn aandacht trok.
In volgende Nieuwsbrieven wil ik graag nog meer schrijven over de wolvin in ons, maar vooral over die instinctieve kracht die vorm geeft aan een leven zoals je het zelf wil leiden.

Vandaag citeer ik Clarissa Pinkola Estes die met het boek 'De Ontembare Vrouw' een beetje de bijbel heeft geschreven over vele facetten van die kracht in onszelf.
 

De Ontembare Vrouw
In het lijvige boek 'De Ontembare Vrouw' verzamelde Clarissa Pinkola Estes -een ervaren Jungiaans-analytisch therapeute en cantadora (bewaarder van oude verhalen)- veel oude sprookjes, mythen en verhalen uit de hele wereld, die ze analyseert op de verborgen betekenis.
Ze maakt een vergelijking tussen wolven en vrouwen ('Women Who Run With The Wolves'), die helaas in de Nederlandse titel is weggevallen.
 

"In elke vrouw zit een krachtige drijfveer, vol goede instincten, gepassioneerde creativiteit en tijdloos weten. Dat is de Ontembare Vrouw, die de instinctieve natuur van vrouwen representeert. Maar zij is een bedreigde soort. Hoewel de gaven van een wilde natuur ons bij onze geboorte zijn toebedeeld, heeft de poging van de maatschappij om ons te 'civiliseren' naar een star rolpatroon de diepe, levengevende boodschappen van onze ziel gesmoord. Een gezonde vrouw heeft veel weg van een wolf: zij is robuust, vol levenskracht, levenschenkend, zich bewust van haar territorium, inventief, loyaal, zwervend. Maar raakt een vrouw gescheiden van de wilde natuur, dan wordt haar persoonlijkheid schraal, zwak, schimmig en spookachtig. Als het leven van een vrouw wordt gekenmerkt door stagnatie en verveling, is het de hoogste tijd dat de wilde, natuurlijke vrouw te voorschijn komt. Deze 'wilde' vrouw is de oervrouw - ze verandert niet, ongeacht de cultuur, het tijdperk, de politiek. Ze is wat ze is, en ze is volmaakt".
Uit: ‘De ontembare vrouw.’


Binnen de Keltische symboliek, stond de wolf als bron voor de kracht van de maan. Er bestaan Keltische verhalen waarin de wolf op de zon jaagt en haar bij zonsondergang telkens weer verslindt opdat de kracht van de maan tevoorschijn zou kunnen komen.
In de Noorse mythologie staat de wolf voor de overwinning wanneer hij op het slagveld bereden wordt door Odin en de Walkuren, de strijdgodinnen.
In Azië bewaakt de wolf de deuren naar hemelse sferen. Men zegt er ook dat de wolf tot de voorouders van Genghis Khan behoort.


Voor wie beelden van wolven in de natuur wil zien een extraatje:
The Wolves
http://www.youtube.com/watch?v=20SWz2Gf_BY&feature=youtube_gdata_player