Speel, werk en bewonder!

06jan

Spelen is een makkelijke manier om onze mannelijke en vrouwelijke energie in balans te brengen.

Vrouwen lezen meer en meer over het in balans brengen van hun mannelijke en vrouwelijke energie. En toch lijkt het in de praktijk iets vanuit een andere wereld, ongrijpbaar, aartsmoeilijk, enkel mogelijk in nieuwsbrieven ;-).

 

Een hele fijne en haalbare manier om de balans wat meer naar het midden te schuiven is elke dag proberen wat te 'spelen'. Impusliviteit, zottigheden, ongerijmdheden, kinderlijke onbevangenheid en verwondering weer een plek geven.
 

Stuart Brown, arts, psychiater en klinisch onderzoeker, maar bovenal groot voorstander van spelen door volwassenen stelt: 'Niets stimuleert de hersenen meer dan spelen. Het leven wordt beter en energieker door spelen. Het tegenovergestelde van spelen is niet werken, maar depressie.' (bron: Ted Talk)
 

Enkele fijne manieren om elke dag een beetje te spelen:
 

  1. Zing een aantal minuten alle gedachten die je denkt.
  2. De meeste mensen vinden het heel fijn als ze naar een verhaal kunnen luisteren en toch doen we dit heel zelden. Lees een blije ontvanger een verhaal, gedicht voor dat jij mooi vindt, en vice versa.
  3. Maak een plek in je huis voor het speelgoed waar je vroeger graag mee speelde: potloden, wasco's, legosteentjes, soldaatjes, poppen, strips, breiwol, stofjes, een gezelschapsspel ... Geniet van het zien van de kleuren, de textuur, de geur, raak het aan als je zin hebt daarin. Steeds zonder 'moeten', zodat je je creatieve kompas weer oplaadt en weer tijd neemt om zo nu en dan te dagdromen. (Vergeet ook de verkleedkleren niet ;-))
  4. Teken een poppetje of een auto met de hand waarmee je niet schrijft en werk het zo grappig mogelijk af.
  5. Maak een ritueel van jouw speel-tijd: trek je zachtste pyama aan wanneer je 's avonds tijd maakt om gedichten te schrijven. Schik of herschik de bloemen in de vaas op tafel waar je gaat tekenen. Zet je favoriete muziek op om in je oude strips te duiken.
  6. Telkens je naar de bakker, de supermarkt,... gaat zoek je onderweg het mooiste, of het hoogste, of het blauwste, ...gebouw dat je kan vinden.
  7. En dans: zet je favoriete shake-muziek op en dans in de living/de keuken/de badkamer/het berghok...
  8. ...