Into Stillness: Mijn verhaal

16aug
Into Stillness

Stilte en helende eenzaamheid zijn een noodzakelijke bedding in de aanloop van elk creatief begin, elke verandering of overgang. Zelf voel ik me ook heel dankbaar om stilte te mogen ervaren als mijn bedding/redding om van verschillende stukken een ge-heel te kunnen maken. 

De eerste drie weken van juli waren een uitdaging. Bij het begin van de grote vakantie blokkeerde mijn rug. Uit het niets. In eerste instantie was het enkel zoeken naar een haalbaar evenwicht tussen zitten, liggen en staan en hopen dat de pijnmedicatie voldoende zou beginnen aanslaan.
Een logistieke chaos ontstond. Veel hulp nodig gehad en gekregen. Veel warme wensen.

En tegelijk wist ik al tijdens de eerste nacht wakker liggen van de pijn dat dit niet zomaar was. Een diep weten van nood aan stilstaan zonder meer.
Ik geef toe dat ik af en toe jaloers ben op mensen in ziekteverlof. Mijn levendige fantasie produceert dan taferelen waarbij mensen alle leuke dingen kunnen inhalen die er maar niet van kwamen: die stapel boeken lezen waar je zo naar uitkijkt, al die toffe dingen op de digicorder eindelijk bekijken, de krant spellen, foto-albums doorbladeren, dagboeken herlezen,...

Noppes. Niets hiervan. Alle energie werd opgeslorpt door de pijn en door het zoeken naar de juiste houding en die steeds weer aanpassen. Alles daartussen was uitgeput indommelen of in slaap vallen.

Loslaten van wat je denkt nodig te hebben.

Beetje bij beetje ontstonden momenten waarbij ik me kon overgeven aan wat was zonder in te dommelen. Deze waren voor mij de grootste eye-openers. Omdat lezen of rechtstaan om de afstandsbediening te zoeken nog te moeilijk waren, bleef enkel ik en mijn lichaam over.
We tastten elkaar af in dit nieuwe evenwicht, in deze nieuwe relatie. Ik observeerde en luisterde. En was diep ontroerd door de verhalen en wijsheid die opborrelden. 
Dankbaar om de wijsheid van ons lichaam.
Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid.

PS: "Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid" is de titel van een boek van Christiane Northrup. Ik zou het geen leestip durven noemen want het is eigenlijk een lijvig naslagwerk. Een naslagwerk-tip dan. Northrup is een gynaecologe die uit noodzaak een holistische visie op vrouwen en hun zorgen en vragen ontwikkelde en neerschreef omdat ze voelde dat de klassieke - mannelijke geïnspireerde- vrouwengeneeskunde niet volstond.