Waarom gezonde aandacht voor vrouwen belangrijk is

19sep

Heel veel vrouwen hunkeren naar gezonde aandacht. Aandacht die ze mogen ontvangen om wie ze écht zijn. Oprechte aandacht voor hun unieke persoonlijke manier van in het leven te staan.
De manieren waarop vrouwen die gezonde aandacht al dan niet zoeken zijn heel uiteenlopend.
 

  • Sommige vrouwen duwen het hunkeren ernaar weg en zijn stiekem of minder stiekem jaloers op de aandacht die andere vrouwen in hun ogen zomaar gratuit krijgen.
  • Sommige vrouwen zijn zich niet bewust van het feit dat een stuk van henzelf naar gezonde aandacht hunkert. Zij gedragen zich meestal in functie van de noden van anderen en vergeten haast dat ze zelf een zichtbare plek zouden kunnen innemen. Zo blijven ze in de rol Niemand Bijzonder. (... deze is bij mezelf lang heel herkenbaar geweest enkel de naam was anders 'Niemand Bijzonder' was in mijn geval 'de Katalysator': alsof ik niet voor mezelf op de wereld was maar enkel diende als katalysator voor het proces en het geluk van anderen).
  • Sommige vrouwen ervaren een vicieuze cirkel waarbij ze aandacht trekken/eisen door gedrag dat niet authentiek bij hen past. En soms krijgen ze daar ook (veel) aandacht voor. Zo vergroot de pijn en de eenzaamheid omdat ze diep vanbinnen beseffen dat hun ware zelf nog niet (helemaal) aan zet is geweest. En dan kan de kromme geloofsovertuiging de kop opsteken waarbij ze geloven dat ze zeker niet hun ware zelf mogen tonen want dat die zonder twijfel helemaal zal afgekeurd zal worden.
  • Sommige vrouwen tonen hun ware zelf in zeer beperkte kring en voelen de roep én de angst om dit ook met anderen te delen.
  • ...
 

Als we oprechte aandacht mogen ontvangen, valt er heel veel spanning, druk en onzekerheid weg. Hoe vaker en oprechter we die aandacht mogen ervaren, vormt de drijfveer om DE vraag die ons klein houdt "wat anderen van ons (zullen) denken" beetje bij beetje leren los te laten. En de angst om niet goed genoeg te zijn te leren tranformeren naar zelf-vertrouwen. Of de vraag "of anderen ons nog wel graag zullen zien" te leren relativeren. Als we onszelf durven tonen in wie we echt zijn in een veilige context en zo leren aanvaarden wie we echt zijn, verkleint de druk om de bevestiging van buitenaf te krijgen.


Zowel in mijn werk als therapeute als in mijn Vrouwencirkels ervaar ik hoe belangrijk het is om op een veilige manier te mogen ervaren dat andere vrouwen naar ons luisteren, en naar ons kijken met zachte ogen op het moment dat we ons kwetsbaar opstellen. Of op een moment dat we diepe vreugde ervaren; ook dan is het belangrijk om één of meerdere getuigen te hebben van onze diepe, oprechte vreugde. In de Vrouwencirkels zie ik het keer op keer gebeuren. Ook in mijn één-op-één werk ervaar ik soms dat wat een vrouw op een bepaald moment nodig heeft en van me verlangt niet de diepgravende therapeutische interventie is. Wat ze wel wil is een zo goed als stille maar aanwezige getuige voor wat zij op dat moment vertelt en toont over haar leven. Zodat ik haar proces zie en niet becommentarieer, zodat ik getuige ben van een voor haar weer volgende belangrijke stap.