Wat is Aarden eigenlijk?

11okt
Wanneer ik vrouwengroepen begeleid, leg ik het belang van aarden telkens weer uit. Ik stel vast dat vele vrouwen het niet (helemaal) kennen én het zijn de oefeningen waar vrouwen naar uitkijken. Oefeningen die ze mee naar huis willen nemen omdat ze voelen dat het hen echt steviger doet staan letterlijk en figuurlijk.

Wat is Aarden?

Aarden is de eerste stap om terug in je lichaam te komen. Het is bewust ruimte maken om te Zijn waar we zijn via het lichaam. Zo kan ons hoofd stoppen met al het werk alleen te doen en te denken, denken, denken. We kunnen het overal doen en we hoeven onze ogen er ook niet per se voor te sluiten zoals bij meditatie-oefeningen/mindfulness. 
Aarden is je opnieuw verbinden met je voeten en de aarde zodat je ruimte kan geven aan je hele lichaam en alle wijsheid die het voor je in zich draagt. Aarden is ook belangrijk om voluit te kunnen voelen. Dat klinkt misschien paradoxaal. Wanneer we aarden maken we een groot draagvlak voor onszelf. Alsof we in een grote mooie schaal staan die alles mee opvangt wat we met ons meedragen. Een schaal die ruimte en rust geeft aan emoties om er te zijn zonder ons te overspoelen. Een schaal die ook laat weglopen wat overbodig is of wat we niet meer nodig hebben.

Mijn verhaal

In 2012 ging ik naar Londen om een workshop te volgen rond werken met vrouwelijke energie en werken met vrouwengroepen. 
Ik had nogal laat geboekt en zat in een AirBnB redelijk ver van het centrum van Londen waar de workshop doorging gedurende 6 dagen. 's Morgens moest ik een metro nemen, overstappen op een andere metro en dan nog een stuk stappen in het centrum van Londen. Hartje financiële district; gehaaste mannen in maatpak overal. Dan naar de vierde verdieping.
'Kom nu toe in jezelf en maak contact met je vrouwelijke energie' was niet de eerste zin maar na vijf minuten werd dat wel van ons verwacht. Ik was op dat moment een beetje overal maar zeker niet in mijn lichaam, laat staan in mijn bekken of in contact met mijn vrouwelijke energie.
Ik heb toen bij mekaar gesprokkeld wat ik kende over aarden om het maximum uit die workshop te kunnen halen. 
Wanneer we niet aarden, landen nieuwe dingen moeilijker in ons systeem. De beslissing om van aarden een belangrijk onderdeel te maken van wat ik wil uitdragen naar vrouwen, is toen genomen.

Oefeningen voor het leven

De online workshop Aarden: Innerlijke-Rust-Toolbox brengt een waaier aan aardingsoefeningen samen zodat elke vrouw er haar eigen favorieten uit kan halen en die meenemen in het dagelijkse leven. Voor het leven.

Hoe vaker je de oefeningen uitprobeert en leert toepassen in je dagelijkse leven, hoe meer je er zal uithalen.

Warme groet,

Marijke