Wat doet jou stralen?

04mei
'Don't ask what the world needs. Ask what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs is people who have come alive.' 
Howard Thurman
 
Ik ben net jarig geweest en bovenstaande vraag is mijn intentie voor dit nieuwe levensjaar: 'Voel ik dat ik leef? Wat doet me zo voelen en wat haalt me er weer weg?' Sedert een week nu is het een vraag die ik me minstens elk half uur stel: 'Ben ik nu trouw aan wat mij nu zo levend mogelijk doet voelen?' Soms is dat mijn tranen de vrije loop laten, soms is het genieten van het doosje met de schelpjes die ik op het strand vond en weer voelen hoe fijn het was om die schelpen te zoeken, soms is het net die andere vraag stellen, soms is het vroeg gaan slapen, opruimen in huis, tekenen, schilderen, me overgeven aan de hoofdpijn en niets doen, naar iets moois kijken...
Het is een proces en een project dat ik wil delen met iedereen die er open voor staat en met de vrouwen in de groepen die ik begeleid in het bijzonder.

Wat heb jij vandaag of de voorbije dagen gedaan dat jou het gevoel geeft dat je LEEFT?
Zodat je straalt van binnen uit.
Iedereen heeft hier toegang toe.
Als je je levenskracht voelt stromen dan:
*raak je jezelf aan in de rijkdom van jouw innerlijke leven,
*dan verbind je je met mysterieuze delen van jezelf,
*dan weet je weer hoeveel fantasie en verbeelding in jou schuilt,
*dan hoor je die stem die je aanmoedigt om dieper te voelen, dieper te kijken in jezelf.

Er zijn duizenden dingen die ons telkens weer kunnen weerhouden van dit engagement om ons te verbinden met de vele kleine en soms grote dingen die ons het gevoel geven dat we echt leven, in elk moment.
Dagdagelijkse dingen kunnen ons weerhouden om te kiezen voor die nochtans verrukkelijke, vibrerende plek in ons waar onze vreugde zich bevindt. Gezin, werk, mensen die je graag ziet, huisdieren, eten, onze innerlijke criticus, projecten, het huis poetsen, hobby's zelfs... kunnen we bewust en onbewust als redenen naar voor schuiven om geen contact te maken met wat ons beweegt en ons het gevoel geeft vanbinnenuit te leven hoe subtiel en klein dat soms ook is.
Vaak gaan we onze focus versnipperen en afleiding zoeken uit angst om dat stapje dieper in onszelf te gaan. Als we het wél durven, kunnen we voelen we dat onze creativiteit gevoed wordt , dat onze creatieve en seksuele energie toenemen, dat we meer ideeën hebben en dat onze verbeelding ons inspireert.
Kan je je inbeelden hoeveel meer vreugde van binnenuit je zou kunnen voelen als je op elk moment weer dat poortje zou kunnen openen?

Een fijne oefening:
Op de momenten dat de sleur binnensluipt, dat stress en angst om de hoek loeren is deze oefening het meest effectief. Zoek dan op dat eigenste moment , op de plek waar je dan bent naar 5 dingen die jij mooi vindt: mensen, dingen... Niet alleen met je ogen, maar ook met je geest, je hart en adem dat mooie ding in als het ware. Ook als je die plek eigenlijk al honderden keren gezien hebt of dagelijks achteloos aan voorbij liep.
Kijken met de intentie om schoonheid te zien. Kijken van uit een nieuwsgierigheid en aandacht alsof alles wat je ziet voor de eerste keer ziet. Kijken met een buiging voor het nu.
(Met dank aan Tara Mohr voor de inspiratie.)